Honnay – Revogne

Honnay – Revogne

Gemiddelde reviews

Beschrijving

Hoewel het nu een klein gehucht van Honnay is, was Revogne ooit het dorp waartoe Honnay behoorde. Terwijl de Wimbe aan de voet van Honnay passeert, wordt Revogne echter door deze zijrivier van de Lesse doorkruist. 

De kerk van Honnay

Dit neoromaanse gebouw met drie schepen dateert van 1868. Het is de kerk van Onze Lieve Vrouw.

De kapel van Revogne

De huidige kapel (gewijd aan Sint Stefanus) dateert van 1777. In de klokkentoren hangt een klok uit 1502 die oorspronkelijk in de romaanse kerk bij het feodale kasteel hing. Dit is een zeldzame gebeurtenis omdat klokken vaak werden omgesmolten om kanonnen te maken. 

De Lomprez Poort

In de 10de eeuw werd de oude versterkte burcht van Revogne een proosdij en het verdedigingspunt van het prinsdom Luik. In 1241 was Revogne een ommuurde stad met drie poorten: de poort van Lomprez (de enige poort die nog zichtbaar is), de Levantpoort en de Zonsondergangpoort. Na conflicten tussen de prins-bisschop en het Luikse volk in de jaren 1450 werd het kasteel verwoest en werden de vestingmuren ontmanteld. Vandaag de dag is er rond de huidige kasteelhoeve nog maar honderd meter vestingmuur over. 

De kasteelboerderij van Revogne

Het is gebouwd met de stenen van het oude kasteel en is een typisch voorbeeld van de 17e-eeuwse Famenne-architectuur. Dit gebouw staat op privéterrein.

De grot van Notre-Dame

Deze Mariagrot werd door de inwoners gebouwd ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes om haar te danken voor haar welwillende bescherming. 

De oude molen

De oude molen van Revogne werd gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw. Het is gemaakt van kalk- en arduinsteen en heeft een prachtige gewelfde deur. Hoewel het mechanische gedeelte intact is gebleven, is de molen sinds de jaren zestig niet meer in bedrijf geweest. Helaas is de molen niet zichtbaar vanaf de straat.

Natagora Natuurreservaat

Goed om te weten:

  • er is een openluchtspeeltuin in Honnay

Catégorieen

Kaart

This site is registered on wpml.org as a development site.